مقاله پژوهشی
خانواده و جنسیت
میلاد بگی
چکیده
علیرغم اجرای برنامهها و سیاستهای گوناگون برای کاهش سن ازدواج و تشویق افراد به ازدواج در یک دهه گذشته، میانگین سن ازدواج همچنان روندی افزایشی دارد. مطالعه حاضر به بررسی دلایل و تعیینکنندههای تأخیر در ازدواج در میان زوجین تازه ازدواجکرده در ایران پرداخته است. به این منظور دادههای پیمایش ملی ازدواج متشکل از 8349 نفر مورد تجزیهوتحلیل ...
بیشتر
علیرغم اجرای برنامهها و سیاستهای گوناگون برای کاهش سن ازدواج و تشویق افراد به ازدواج در یک دهه گذشته، میانگین سن ازدواج همچنان روندی افزایشی دارد. مطالعه حاضر به بررسی دلایل و تعیینکنندههای تأخیر در ازدواج در میان زوجین تازه ازدواجکرده در ایران پرداخته است. به این منظور دادههای پیمایش ملی ازدواج متشکل از 8349 نفر مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. مطالعه حاضر به روش کمی و با استفاده از تکنیک تحلیل ثانویه انجام شده است. میانگین سن زنان و مردان در هنگام اولین ازدواج به ترتیب برابر با 6/23 و 4/27 سال و میانگین سن ایدهآل ازدواج آنها 23 و 26 سال بود. میانگین سن ازدواج در بین افراد شهرنشین، اهل تشیع، شاغل، بیسواد و گیلکها و مازندرانیها بالاتر بود. به طور کلی حدود 40 درصد افراد دیرتر از سن ایدهآل مورد نظرشان ازدواج کرده بودند. برای مردان، "مشکلات اقتصادی" و برای زنان، "نیافتن فرد مناسب" دلیل اصلی تأخیر در ازدواج بیان شد. برخلاف انتظار، تأخیر در ازدواج در میان مردان بلوچ، عرب و کُرد در مقایسه با مردان فارس در سطح بالاتری قرار داشت. مسائل اقتصادی و بیکاری دلیل اصلی این تأخیر از سوی این افراد عنوان شده است که با سطح توسعه اقتصادی پایین مناطقی که این اقوام در آنجا زندگی میکنند، مطابقت دارد. اینکه مشکلات اقتصادی هنوز یکی از دلایل اصلی در تأخیر ازدواج است، نشان میدهد که بسیاری از برنامههایی که برای تأثیرگذاری بر ازدواج طراحی و اجرا شدهاند، ناموفق بودهاند و بایستی دوباره ارزیابی و بازنگری شوند.
مقاله پژوهشی
خانواده و جنسیت
غلامرضا تبریزی کاهو؛ کیوان صالحی؛ حسین کشاورز افشار؛ یاسر مدنی
چکیده
زمینه و هدف: شواهد نشان میدهد که برخلاف روند افزایشی سرپرستی خانوارها توسط زنان، کیفیت و کمیّت حمایتهای اجتماعی از ایشان ارتقاء نیافته است؛ این امر به بروز و تشدید مشکلات و آسیبهایی فردی و اجتماعی دامن زدهاست. از اینرو در پژوهش حاضر تلاش شد تا با واکاوی در تجربه زیسته ایشان از حمایتهای اجتماعی و شناخت عمیق مسائل و معضلات ...
بیشتر
زمینه و هدف: شواهد نشان میدهد که برخلاف روند افزایشی سرپرستی خانوارها توسط زنان، کیفیت و کمیّت حمایتهای اجتماعی از ایشان ارتقاء نیافته است؛ این امر به بروز و تشدید مشکلات و آسیبهایی فردی و اجتماعی دامن زدهاست. از اینرو در پژوهش حاضر تلاش شد تا با واکاوی در تجربه زیسته ایشان از حمایتهای اجتماعی و شناخت عمیق مسائل و معضلات این قشر در معرض آسیب است.
روش: این پژوهش با روش پدیدارشناسی و مصاحبه با 21 زن سرپرست خانوار شهر مشهد که به شیوه هدفمند و با روشهای نمونهگیری ملاکی و بیشینه پراکنش انتخاب شده بودند، اجرا گردید. دادهها توسط مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شد و سپس با روش کُلایزی مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: زنان سرپرست خانوار حمایتهای اجتماعی را در چهار مضمون(تجربه زیسته از حمایت، عزت نفس، رفتار حمایتکننده و پیوندهای اجتماعی) ادراک میکنند. حمایتها برای عدهای موجب رشد عزت نفسشان میشود؛ در مقابل، گروهی معتقدند که عزت نفسشان کاهش مییابد. همچنین بر اساس اینکه این حمایتها توسط چه کسانی و با چه هدفی صورت میگیرد، ادراک آنان در قالب مضامین دیگری تجربه میشود. برخی معتقدند که این حمایتها پیوندهای اجتماعیشان را مستحکم میکند و گروهی اعتقاد دارند که منزویتر شدهاند. فضای حمایتی برای اکثریت آنان بر بیاعتمادی بخصوص نسبت به مردان بنا شدهاست؛ بنابراین همنوایی و کنارهجویی، محورهای اصلی پیوندهای اجتماعی آنان است؛ ولی برای اکثریت آنان این حمایتها به عنوان یک ضربهگیر روانی عمل میکند.
مقاله پژوهشی
مسائل اجتماعی ایران
مهدی مالمیر؛ ایدا اسماعیل زاده سیلابی؛ امیر سمیاری
چکیده
در این مقاله کنشگری محیط زیستی در دو سطح فردی و جمعی مورد بررسی قرار گرفته است و برای تبیین آن علاوه بر نظریههای رایج هنجار-فعالسازی(NAT)، رفتار برنامهریزی شده(TPB)، ارزش-باور-هنجار(VBN)، مولفه جدیدی بر مبنای نظریههای اینگلهارت و تورن در خصوص تاثیر بحث و گفتگوهای گروهی و گسترش فضاهای مجازی بر شکلگیری کنشهای مدنی جدید اضافه شده ...
بیشتر
در این مقاله کنشگری محیط زیستی در دو سطح فردی و جمعی مورد بررسی قرار گرفته است و برای تبیین آن علاوه بر نظریههای رایج هنجار-فعالسازی(NAT)، رفتار برنامهریزی شده(TPB)، ارزش-باور-هنجار(VBN)، مولفه جدیدی بر مبنای نظریههای اینگلهارت و تورن در خصوص تاثیر بحث و گفتگوهای گروهی و گسترش فضاهای مجازی بر شکلگیری کنشهای مدنی جدید اضافه شده است. برای آزمون این نظریه از طریق پیمایش آنلاین عمل شد و تعداد 393 پرسشنامه مربوط به رفتارهای تنوع زیستی در بین دانشجویان گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان داد، شکلگیری نظام ارزشی و هنجاری تقویتکننده کنشهای مدنی تنوع زیستی منوط به وجود فرصتهای گفتگویی است. هر چه امکان گفتگو و شبکهسازی مجازی در بین دانشجویان بیشتر باشد، تبدیل و درک موضوع تنوع زیستی به یک مساله محلی، ملی و جهانی بیشتر بوده است. با افزایش آگاهی و دانش تنوع زیستی و در جاییکه نظام ارزشی و هنجاری با درک و ارزیابی ذهنی کنشگران همراه و همسو بوده است، فرصت کنشگری مدنی نیز بیشتر شده است. همچنین نتایج نشان داد کنشگری مدنی محیط زیستی صرفاً امری ذهنی نیست بلکه تحقق آن در گرو فراهم بودن بسترهای نهادی و قانونی برای تشکیل سازمانهای داوطلبانه محیط زیستی است.
مقاله پژوهشی
مسائل اجتماعی ایران
کمال کوهی
چکیده
نخبگان اقتصادی و سرمایه های آنها یکی از بنیادی ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی جامعه محسوب می شود. بنابراین، تأمین رضایت و امنیت خاطر آنها برای سرمایه گذاری از وظایف کلیه نهادها و احاد مردم است. در میان نهادها، پلیس از کلیدی ترین نهادهای جامعه در تأمین امنیت سرمایه گذاران به شمار می آید. در همین راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی میزان رضایت ...
بیشتر
نخبگان اقتصادی و سرمایه های آنها یکی از بنیادی ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی جامعه محسوب می شود. بنابراین، تأمین رضایت و امنیت خاطر آنها برای سرمایه گذاری از وظایف کلیه نهادها و احاد مردم است. در میان نهادها، پلیس از کلیدی ترین نهادهای جامعه در تأمین امنیت سرمایه گذاران به شمار می آید. در همین راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی میزان رضایت سرمایهگذاران از پلیس و مدلسازی عوامل مرتبط با آن تدوین شده است. روش تحقیق پیمایشی بوده و جامعه آماری سرمایهگذاران آذربایجان شرقی هستند که تعداد آنها برابر با 8794 نفر بوده است. براساس روش نمونهگیری تصادفی ساده از نوع قرعهکشی از 368 نفر سرمایهگذاران اطلاعات مورد نیاز بوسیله پرسشنامه گردآوری شده و بوسیله نرم افزارSPSS و LIZREL نیز تحلیل شدهاند. نتایج تحلیل دادهها نشان داد میانگین رضایت سرمایهگذاران از پلیس متوسط به بالا بوده و مدل برازش شده توانسته است 53 درصد از تغییرات رضایتمندی سرمایهگذاران از پلیس را تبیین نمایند. بیشترین اثرمستقیم و غیرمستقیم در مدل نهایی به ترتیب به متغیر امنیت روانی و عدالت رویهای تعلق داشته است. همچنین بیشترین اثرکل نیز به متغیرهای عدالت اطلاعاتی و امنیت روانی اختصاص دارد.